Bouwbedrijf

Thienpont

Door - Tom Cosyns Seobureau.be

Bestel Zonwerend Glas

Een andere naam voor gelaagd glas is gelamineerd glas. Dit glastype wordt vaak toegepast als er in die situatie letselveilig glas gevraagd wordt. Dit kan zijn om het risico van het door een ruit heen vallen te verkleinen. Je kan hierbij denken aan tuindeuren, serredaken en puien die tot aan de grond doorlopen.

Komt er iets tegenaan, dan ontstaat er wel breuk of een sterretje in het glas, maar het object zal niet direct door de ruit heen gaan. Maar ook als je inbrekers graag buiten wilt houden zodat ze niet snel door het glas kunnen breken, de prijzige juwelierscollectie wil beschermen of een bankgebouw veilig wil houden, is gelamineerd glas uitermate geschikt.

Maar denk eraan dat het lastiger is om dit glassoort te snijden, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld enkel float glas. Gelaagd glas moet je namelijk van beide kanten van de glasplaat insnijden om te kunnen breken. Je snijdt dus eerst één zijde van de glasplaat, vervolgens draai je de glasplaat om en snij je de andere kant van de glasplaat in.

Door de snijlijn iets te verwarmen wordt de PVB-folie zachter en makkelijker te bewerken. Een gelamineerde ruit is bij vorst of lage temperaturen lastig te snijden zonder te rafelen. glazen deur. Gebruik voor het snijden van glas, helemaal bij gelaagd glas, altijd een professionele glassnijder en uiteraard de juiste snij-olie, terpentine of petroleum.

Bestel Zonwerend Glas

1 gelaagd glas) is het wellicht zelf te bewerken en te snijden, maar bij meerdere folie lagen (bijvoorbeeld 44. 2 gelaagd glas) wordt het afgeraden om het snijden zelf te proberen Dit is dermate lastig, bovendien is het risico op glasbreuk of rafelranden aan het glas groot – beloopbaar glas. Gelamineerd glas dankt zijn werking aan de grote scheurvastheid van de folie en de uitstekende hechting aan het glas.

Het dat wij leveren is machinaal gesneden en hoeft dus niet meer bewerkt te worden. Maak het jezelf dus makkelijk en bestel het op maat! Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar  Dit maakt het risico op letsel kleiner.

Vandaar dat dit type glas veiligheidsglas wordt genoemd. Dit glassoort is net zo helder als gewoon glas, dus als je er doorheen kijkt, kan je het verschil niet zien. Maar je kan het verschil wel horen. Als je tegen gelaagd glas tikt, geeft het een iets doffer geluid dan wanneer je tegen gewoon enkel glas aantikt.

Gelaagd glas opbouw met folielaag Tussen twee of meerdere glasbladen wordt een kunststoffolie aangebracht. De officiële benaming voor deze folie is polyvinylbutral, afgekort in PVB-folie. De dikte is ongeveer 0,38 mm per folielaag. Hoe meer folielagen, des te sterker de samenstelling van de ruit. Door zowel de folie als de glasplaten te verwarmen en onder druk samen te persen, wordt het glas tot één geheel gemaakt.

Koop hier Glazen Scheidingswand

De dikte van gelaagd glas wordt aangegeven in een cijfercombinatie. De dikte van 1 enkele folie laag is 0,38 mm. Onderstaand een beschrijving hoe de dikte wordt weergegeven: 33. 1 = Twee glasbladen van 3 mm, bij elkaar gehouden door 1 folie laag (totale dikte is 6,38 mm) 33. 2 = Twee glasbladen van 3 mm dik, bij elkaar gehouden door 2 folie lagen (totale dikte is 6,76 mm) 44. gelaagd glas.

Glas weegt 2500 gram (2,5 kg) per 1 m2, per millimeter dikte glas. Weet je het formaat en daardoor de oppervlakte, dan is het gewicht aan glas per vierkante meter uit te rekenen. In het geval van gelaagd glas, tel je de dikte van de glasbladen bij elkaar op, om aan de totaaldikte van het te berekenen glasoppervlak te komen.

Al is dit gewicht niet groot, namelijk 0,25 kg per m2. 33. 1 gelaagd glas weegt: 15,25 kg per 1 m2 33. 2 gelaagd glas weegt: 15,50 kg per 1 m2 44. 2 gelaagd glas weegt: 20,50 kg per 1 m2 55. 2 gelaagd glas weegt: 25,50 kg per 1 m2 De combinatie van het aantal lagen folie en de diktes van het gebruikte glas, geven het gelaagde glas de kracht.

De dunste variant (33. 1 gelaagd glas) is prima om bij een klein glasoppervlak, bij glasbreuk de glasscherven bij elkaar te laten houden. Wil je een loopbrug voorzien van beloopbaar glas, dan zal je glas nodig hebben dat enkele centimeters dik is. Ook kogelwerend of explosiewerend gelamineerd glas is dikker en/of voorzien van meerdere folie lagen.

Bestel hier De Glasspecialist

Gelaagd beloopbaar glas Gelaagd glas is vaak een voorwaarde als er aan veiligheidsvoorschriften en/of aan de NEN-normering 3569 voldaan moet worden – beloopbaar glas. veiligheidsglas. Deze bouwbesluit-normering geeft exact aan wanneer er letselveilig glas wordt toegepast. Bij veiligheidsglas valt de keuze dan veelal op gehard glas en/of gelaagd glas (of een combinatie van beide soorten, te weten gehard/gelaagd glas).

Gelaagd veiligheidsglas wordt bijvoorbeeld toegepast bij serredaken, lichtstraten, schuifdeuren en daar waar de kans op door het glas heen vallen groot is – glazen deur. Ook als er glas noodzakelijk is met een inbraakwerende of kogelwerende werking, wordt gelamineerd glas toegepast. Het advies is om minimaal 44. 2 gelaagd glas te gebruiken. Een grote factor die van invloed is, is de helling van het dak.

Bij geen helling, waar de glasplaat (nagenoeg) horizontaal wordt geplaatst is het advies om 55. 2 gelamineerd glas te gebruiken. Ook de afmeting van de glasplaat heeft een invloed. Tot een maximale afmeting (breedte x lengte) van ongeveer 850 x 3500 mm is 44. 2 gelaagd te gebruiken. Laat de glasplaat aan de kanten rondom rusten op een frame van minimaal 30 mm breed.

2 gelaagd glas te gebruiken. Denk er aan dat het gewicht aanzienlijk toeneemt bij een dergelijke afmeting in 55. 2 gelaagd veiligheidsglas. De constructie waar het glas op wordt gelegd moet hiervoor geschikt zijn en uiteraard het gewicht kunnen dragen. Als je kiest voor 44 (glazen deur). 2 of 55. 2 glas, om er overheen te lopen of er op te gaan staan, daarvoor is dit type glas absoluut niet geschikt.

Bestel hier Glazen Deur

Het antwoord hierop is ja en nee. Gebruik je gelamineerd glas bijvoorbeeld als windscherm of als serre-dak, dan hebben weersinvloeden zoals zon, vorst en regen invloed op het glas.  kan glas tegen, al kan met name vocht zorgen dat de folie tussen het glasoppervlak los kan laten. Delaminatie wordt dat genoemd.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof (pvb folie van 1,2 of meerdere lagen op elkaar). Bijvoorbeeld 33 (veiligheidsglas). 1 (6. 37mm) of 44. 2(8. 74mm) glas. Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas.

Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.

Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken en/of waar veiligheid voorop staat. Zoals douchedeur of douchewand, bij binnendeuren en buitenpuien. Bij isolatie glas wordt het ook toegepast om breuk door slagschaduw te voorkomen (ongelijke opwarming in 1 ruit vanwege tegelijkertijde de zon en schaduw).

45 jaar vakervaring heeft van Glashandel  – Glaswerken Vereecken NV de expert gemaakt in glaswerken. Zowel binnenbeglazing als buitenbeglazing behoren tot onze expertise. Bedrijven, particulieren, zelfstandigen en winkeliers worden door ons bediend. Van nieuwbouw tot renovaties.